Sziasztok!
Nem is én lennék, ha nem posztolnék süti receptet a Blogmas alatt. Megfigyeltem, hogy a sütis recepteket nagyon szeretitek, így egyik kedvenc karácsonyi sütimet szeretném Veletek megosztani.
A tavaly készítettem el először a linzert és annyira ízlett nekem is és a családnak is, hogy úgy döntöttem idén is elkészítem. A linzer egy apró sütemény, ami egy kevés odafigyelést igényel és tökéletes lesz. Fontos, hogy hideg hozzávalókkal dolgozzunk, ne süssük magas hőfokon és túl sokáig, ha ezekre odafigyeltek finom és omlós süteményt kaptok.
Tölteléknek használhattok bármit, lehet ez lekvár vagy mogyorókrém, amit ti szerettek. Idén ismét lekvárt használtam, 3 különböző házi lekvárt, amit anyukám készített. Szilva lekvárral szeretem a legjobban, de eper és barack lekvárral is finom.
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 150 g zsír
- 100 g porcukor (és 1 csomag vaníliás cukor)
- 3 ek tejföl
- 1 db tojás sárgája
- Fél csomag sütőpor
- Fél narancs és citrom reszelt héja és leve
- 1 csipet só
- A liszthez adjuk a porcukrot, sütőport, sót, a narancs és a citrom reszelt héját és összekeverjük.
- Hozzáadjuk a zsírt, tejfölt (ha szükséges, akkor még adunk hozzá), a narancs és a citrom levét, jól összedolgozzuk. Végül a tojást és kitartóan gyúrjuk. 1 órát hideg helyen hagyjuk.
- Miután letelt az 1 óra enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- Sütőpapirral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített sütőben 150°-on sütjük 6-8 percig, alsó-felső sütéssel. Fontos 6 percnél nézzük meg a tésztát, világos kell legyen, ha elkezd barnulni rögtön ki kell szedni a sütőből.
- Mikor kihűlt, lekvárral (vagy más töltelékkel) megtöltjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése