Ugrás a fő tartalomra

Kalács muffin

Nagyon foszlos és nagyon finom kalács muffin receptet hoztam nektek!

Időigényes az elkészítése, de megéri mindenképp elkészíteni.


Hozzávalók 


  • 35 dkg liszt
  • 2 tojássárgája 
  • 4 dkg olvasztott vaj 
  • 2 e. k. olaj 
  • 1 csipet só 
  • 1 t. k. vanília aroma 
  • 1,5 dl tej
  • 25 g élesztő 
  • 1 fél citrom héja 
  • 10 dkg porcukor 
  • 1 e. k. kristálycukor 
  • 1 tojás a kenéshez  
Elkészítés 

  1. A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt 1 e. k. cukorral. 
  2. Egy tálba keverjük össze a lisztet, porcukrot, sót, tojást és keverjük össze, majd adjuk hozzá a vanília aromát, a citrom héját és végül a felfuttatot tejet. 
  3. Az olajat és az olvasztott vajat lazán dolgozzuk bele a tésztába és dagasszuk be. 1 órát hagyjuk kelni. 
  4. A tésztát dolgozzuk át jól és rakjuk félre 15 percre.
  5. Osszuk 12 darabra és rakjuk félre még 10-15 percre. 
  6. Vegyünk 1 darabot és osszuk 3-ba és fonjuk össze, majd egy megvajazott muffin formában tegyük bele őket. A többivel is ugyanígy kell és 10 percet hagyjuk állni. 
  7. Lekenjük tojással és be tesszük a sütőbe, mikor a teteje barnulni kezd újra átkenjük a tojással és megszórjuk fahéjas cukorral (vagy bármi mással). 

Előkészítése kb. 2 óra, sütés fél óra. 

Kívánok kellemes húsvéti készülődést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sós kerek perec 🥨

Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt  0,7 dl olaj  7 g porélesztő  3 dl tej  1-2 ek só 1 tk cukor  Kenés: 1 tojás  Mák  Sós öntet: 1 ek liszt  1 tk só  Kevés víz  Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt és hagyjuk felfutni. Közben a többi hozzávalót összekeverjük. Miután felfutott az élesztő hozzá adjuk a többi részt és meleg helyen a duplájára kellesztjük.  Miután megkelt 2 részre osztjuk. 1 részt még 5 felé osztunk. Kisodorjuk és a videóban látottak alapján összefonjuk. Tepsire helyezzük, 15 percig meleg helyen hagyjuk. Miután letelt a 15 perc lekenjük tojással, megszorjuk mákkal és 160°on 18-20 percig sütjük. Míg sül elkészítjük a sós öntetett. Lisztet, sót összekeverjük és annyi vízet adunk hozzá ameddig folyékony állagú nem lesz.  5.18-20 perc letelte után sós öntetett helyezünk rá és vissza tesszük sülni 170°on. Jó étvágyat!