Ugrás a fő tartalomra

Blogmas 3 rész

Sziasztok! 

A tegnap készítettem el életem első diós és mákos bejglijét, de biztos nem az utolsót. Proba sütés volt, de karácsonyra mindenképp szeretném majd újra elkészíteni. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, határozottan és oda figyelve kell elkészíteni. 

A receptet egy videóban láttam és a pozitív kommentelők miatt készítettem el. Egyértelmű, hogy az én számomra is bekerül a kedvenc repektek közzé és nagy szível fogom ezek után is elkészíteni. A videót a bejegyzés végén linkeltem. 


Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt 
  • 40 dkg vaj vagy margarin (én zsírt használtam, úgyszintén 40 dkg) 
  • 2 db tojás sárgája 
  • 2,5 dl tej 
  • 10 dkg porcukor 
  • 2 dkg élesztő 
  • 1 csipet só 
Elkészítés:

A szóba hőmérsékletü tejhez hozzá adjuk az élesztőt, a tojás sárgáját és összekeverjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a porcukrot, sót és össze dolgozzuk. Hozzá tesszük a szóba hőmérsékletű vajat(margarint vagy zsírt) és össze morzsoljuk. Végül pedig hozzá öntjük a tejet. 

Miután bedagasztottuk 4 egyenlő részre osztjuk, alufóliába csomagoljuk és mehet be a hűtőbe 1 órára. Lehet 8-ba is osztani, ha kicsi bejgliket szeretnétek. 


Hozzávalók a töltelékhez:

Diós töltelék 2 db bejglihez:
  • 1,5 dl víz
  • Pár szem szegfűszeg 
  • 30 dkg cukor 
  • 0,5 kg darált dió 
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 1-2 db reszelt narancshéj 
  • 2 e.k. fahéj
  • 3 csomag vaníliás cukor

Mákos töltelék 2 db bejglihez:
  • 1,5 dl víz 
  • Pár szem szegfűszeg 
  • 30 dkg cukor 
  • 0,5 kg darált mák 
  • 1-2 db reszelt narancshéj
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 2 e.k. fahéj 
  • 3 csomag vaníliás cukor 
Elkészítés:

A két töltelékhez elkészítjük a cukros vizet. A forrázat vízbe bele teszük a cukrot és folyamatosan kevergetjük, hogy ne karamellizálodjon, majd hozzá adjuk a szegfűszeget.

A darált diót, narancshéjat, citromhéjat, a fahéjt, a vaníliás cukrot összekeverjük. 2 merítő kanál cukros vizet adunk hozzá és ha szükséges, akkor adunk még hozzá cukros vizet, fontos hogy gyurható tölteléket kell kapjunk. 

A darált mákot, narancshéjat, citromhéjat, a fahéjt, a vaníliás cukrot összekeverjük. 3 meritő kanál cukros vizet adunk hozzá, ugyancsak ha szükséges adunk még hozzá cukros vizet, itt egy krémes állagot kell kapjunk. 

Mind kettő tölteléket hagyni kell kihülni. 

  1. A hűtőből kivet tészta súlya azonos kell legyen a töltelékkel, ez nagyon fontos. Tehát amennyi a tészta súlya, annyi kell legyen a töltelék is. 
  2. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és fontos, hogy a tészta széleire ne kerüljön töltelék. Mikor rá került a töltelék a tészta széleit egy kicsit fel hajtjuk, hogy sütés közben ne jöjjön ki belőle a töltelék. 
  3. Fel tekerjük a tésztát(a hajtás mindenképp alulra kell kerüljön) meg kenjük tojás sárgával és hideg helyen addig hagyjuk ameddig nem szárad rá a tojás sárgája. Mikor rá szárad újra lekenjük tojás sárgával és ugyancsak hideg helyen addig hagyjuk ameddig rá szárad. Ha rá száradt meg kenjük tojás fehérjével és fél órát meleg helyen hadjuk. 
  4. Amikor letelt a fél óra, egy pár helyen megszurkáljuk és mehet be a sütőbe. Alsó felső sütőben 200°-on 30-35 percig sütjük, gáz sütővel 180-170°-on 35-40 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihülni. 


Lehet nem a legszebb kinézetű bejglik, de annál finomabbak. Mindenképp süssétek meg, ha elsőre nem is sikerül úgy ahogy szeretnétek próbáljátok újra. 

A recept nem a sajátom, ide kattintva megnézhetitek egy videóban a folyamatokat. Én variáltam egy kicsit a recepten, van amiből többet raktam. De az eredeti receptet a videó leírásában találjátok. 

Ha elkészititek küldjetek róla képet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sós kerek perec 🥨

Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt  0,7 dl olaj  7 g porélesztő  3 dl tej  1-2 ek só 1 tk cukor  Kenés: 1 tojás  Mák  Sós öntet: 1 ek liszt  1 tk só  Kevés víz  Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt és hagyjuk felfutni. Közben a többi hozzávalót összekeverjük. Miután felfutott az élesztő hozzá adjuk a többi részt és meleg helyen a duplájára kellesztjük.  Miután megkelt 2 részre osztjuk. 1 részt még 5 felé osztunk. Kisodorjuk és a videóban látottak alapján összefonjuk. Tepsire helyezzük, 15 percig meleg helyen hagyjuk. Miután letelt a 15 perc lekenjük tojással, megszorjuk mákkal és 160°on 18-20 percig sütjük. Míg sül elkészítjük a sós öntetett. Lisztet, sót összekeverjük és annyi vízet adunk hozzá ameddig folyékony állagú nem lesz.  5.18-20 perc letelte után sós öntetett helyezünk rá és vissza tesszük sülni 170°on. Jó étvágyat!