Ugrás a fő tartalomra

Blogmas 3 rész

Sziasztok! 

A tegnap készítettem el életem első diós és mákos bejglijét, de biztos nem az utolsót. Proba sütés volt, de karácsonyra mindenképp szeretném majd újra elkészíteni. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, határozottan és oda figyelve kell elkészíteni. 

A receptet egy videóban láttam és a pozitív kommentelők miatt készítettem el. Egyértelmű, hogy az én számomra is bekerül a kedvenc repektek közzé és nagy szível fogom ezek után is elkészíteni. A videót a bejegyzés végén linkeltem. 


Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt 
  • 40 dkg vaj vagy margarin (én zsírt használtam, úgyszintén 40 dkg) 
  • 2 db tojás sárgája 
  • 2,5 dl tej 
  • 10 dkg porcukor 
  • 2 dkg élesztő 
  • 1 csipet só 
Elkészítés:

A szóba hőmérsékletü tejhez hozzá adjuk az élesztőt, a tojás sárgáját és összekeverjük. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a porcukrot, sót és össze dolgozzuk. Hozzá tesszük a szóba hőmérsékletű vajat(margarint vagy zsírt) és össze morzsoljuk. Végül pedig hozzá öntjük a tejet. 

Miután bedagasztottuk 4 egyenlő részre osztjuk, alufóliába csomagoljuk és mehet be a hűtőbe 1 órára. Lehet 8-ba is osztani, ha kicsi bejgliket szeretnétek. 


Hozzávalók a töltelékhez:

Diós töltelék 2 db bejglihez:
  • 1,5 dl víz
  • Pár szem szegfűszeg 
  • 30 dkg cukor 
  • 0,5 kg darált dió 
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 1-2 db reszelt narancshéj 
  • 2 e.k. fahéj
  • 3 csomag vaníliás cukor

Mákos töltelék 2 db bejglihez:
  • 1,5 dl víz 
  • Pár szem szegfűszeg 
  • 30 dkg cukor 
  • 0,5 kg darált mák 
  • 1-2 db reszelt narancshéj
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 2 e.k. fahéj 
  • 3 csomag vaníliás cukor 
Elkészítés:

A két töltelékhez elkészítjük a cukros vizet. A forrázat vízbe bele teszük a cukrot és folyamatosan kevergetjük, hogy ne karamellizálodjon, majd hozzá adjuk a szegfűszeget.

A darált diót, narancshéjat, citromhéjat, a fahéjt, a vaníliás cukrot összekeverjük. 2 merítő kanál cukros vizet adunk hozzá és ha szükséges, akkor adunk még hozzá cukros vizet, fontos hogy gyurható tölteléket kell kapjunk. 

A darált mákot, narancshéjat, citromhéjat, a fahéjt, a vaníliás cukrot összekeverjük. 3 meritő kanál cukros vizet adunk hozzá, ugyancsak ha szükséges adunk még hozzá cukros vizet, itt egy krémes állagot kell kapjunk. 

Mind kettő tölteléket hagyni kell kihülni. 

  1. A hűtőből kivet tészta súlya azonos kell legyen a töltelékkel, ez nagyon fontos. Tehát amennyi a tészta súlya, annyi kell legyen a töltelék is. 
  2. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és fontos, hogy a tészta széleire ne kerüljön töltelék. Mikor rá került a töltelék a tészta széleit egy kicsit fel hajtjuk, hogy sütés közben ne jöjjön ki belőle a töltelék. 
  3. Fel tekerjük a tésztát(a hajtás mindenképp alulra kell kerüljön) meg kenjük tojás sárgával és hideg helyen addig hagyjuk ameddig nem szárad rá a tojás sárgája. Mikor rá szárad újra lekenjük tojás sárgával és ugyancsak hideg helyen addig hagyjuk ameddig rá szárad. Ha rá száradt meg kenjük tojás fehérjével és fél órát meleg helyen hadjuk. 
  4. Amikor letelt a fél óra, egy pár helyen megszurkáljuk és mehet be a sütőbe. Alsó felső sütőben 200°-on 30-35 percig sütjük, gáz sütővel 180-170°-on 35-40 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihülni. 


Lehet nem a legszebb kinézetű bejglik, de annál finomabbak. Mindenképp süssétek meg, ha elsőre nem is sikerül úgy ahogy szeretnétek próbáljátok újra. 

A recept nem a sajátom, ide kattintva megnézhetitek egy videóban a folyamatokat. Én variáltam egy kicsit a recepten, van amiből többet raktam. De az eredeti receptet a videó leírásában találjátok. 

Ha elkészititek küldjetek róla képet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Blogmas 2021-4 rész

Sziasztok!  Elhoztam a karácsonyi film ajánló bejegyzés második részét. Romantikus, háttérbe betevős, egyszerű történetek, ami a nap végén akár jól is jön egy csupor meleg teával, kakaóval vagy bármi mással.  Tetszett mind, örültem, hogy megnéztem őket. Jó volt egy kicsit kiszakadni a minden napokból és elveszeni más történetbe, még akkor is, hogy tudtam boldog befejezést kapnak és semmi meglepetést különösen nem fognak okozni.  Ha szeretitek a romantikus filmeket, na meg persze a karácsonyt, akkor nézzétek meg őket. Hangolodjunk együtt még jobban a karácsonyra. Kívánok jó karácsonyi filmezést Nektek!  KARÁCSONY DOLLYWOODBAN (2019)  A New Yorkban élő Rachelt felkérik, hogy szervezze meg a híres énekesnő, Dolly Parton szórakoztatóparkjának születésnapi ünnepségét. A fiatal nő a munka kedvéért kislányával együtt visszatér szülővárosába, ahol nemcsak szüleivel találkozik, hanem a szerelemmel is... KARÁCSONY 9-TŐL 5-IG (2019) Élete megbízását kapja Jennifer Clarke, ...

Sietős smink rutinom

Könnyed sietős kis smink rutinom... Néha sietnem kell, így nincs időm a szemhéj paletta színeivel kreatívkodni, különben egy jó 20 percet el töltenék vele. A kis sietős smink rutinom egy visszafogott smink, egyáltalán nem merész, inkább különleges hétköznapi megjelenés.  Egy-egy terméket az elmúlt napokban kezdtem el használni rendszeresen, így róluk 100%-os véleményt nem tudok írni. A többi termékről  -amik már egy jó hosszú ideje a kincstáram része- már van egy kialakított véleményem. Alapozó  A trand it up matte beauty perfection make-up  alapozója egy közepes fedést biztosít a hétköznapokra. A héten kezdtem el használni, de nem hiszem, hogy a kedvencem lesz. Egy-egy helyen kis foltokat hagy, de a későbbiekben majd még beszámolók róla. Korrektor  A catrice camouflage tégelyes korrektora  nálam egyértelmű, hogy a kedvencek közzé kerül. A pattanásaimat szépen elfedi, a pirosságokat is egyértelműen eltünteti. Nem ül be a ráncaimba, ahogy az ezelőttiek tetté...

5 perces smink rutin

Hétköznapokon mikor sietek nincs időm egy szép és tökéletes sminkhez. Így lassan, de biztosan megtanultam 5 perc alatt elkészíteni egy egyszerű és visszafogott sminket. De mindennek előtt elengedhetetlen a tiszta bőr és a hidratálás, így elvégzem amit el kell és már hozzá is kezdhetek. Alapozó Jelenleg az ORIFLAME Girodani Gold Mineral SPF 15 alapozóját használom Porcelán árnyalatban. Nem nyújt 100%-an tökéletes fedést, viszont nagyon tartós és könnyen eldolgozható. 15-ös fényvédő faktort és Olaszországból származó vulkáni ásványokat tartalmaz, amelynek öregedésgátló hatásúk van. A Real Techniques alapozó ecsettel dolgozom el. Korrektor Nagyon fontosnak tartom a korrektorozást. A korrektor szerepe, hogy valamilyen szinten élethübb külsőt mutassunk és, hogy a karikákat a szemünk alól elrejtsük.  A Makeup Revolution Ultra Cream Contour palettáját használom erre az esetre. Változó, hogy mikor hova viszem fel, de a szemem alatt sose hagyom ki. Jessup ecsettel dolgoz...