Sziasztok!
A tegnap készítettem el életem első diós és mákos bejglijét, de biztos nem az utolsót. Proba sütés volt, de karácsonyra mindenképp szeretném majd újra elkészíteni. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, határozottan és oda figyelve kell elkészíteni.
A receptet egy videóban láttam és a pozitív kommentelők miatt készítettem el. Egyértelmű, hogy az én számomra is bekerül a kedvenc repektek közzé és nagy szível fogom ezek után is elkészíteni. A videót a bejegyzés végén linkeltem.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt
- 40 dkg vaj vagy margarin (én zsírt használtam, úgyszintén 40 dkg)
- 2 db tojás sárgája
- 2,5 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 1,5 dl víz
- Pár szem szegfűszeg
- 30 dkg cukor
- 0,5 kg darált dió
- 1 db reszelt citromhéj
- 1-2 db reszelt narancshéj
- 2 e.k. fahéj
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl víz
- Pár szem szegfűszeg
- 30 dkg cukor
- 0,5 kg darált mák
- 1-2 db reszelt narancshéj
- 1 db reszelt citromhéj
- 2 e.k. fahéj
- 3 csomag vaníliás cukor
- A hűtőből kivet tészta súlya azonos kell legyen a töltelékkel, ez nagyon fontos. Tehát amennyi a tészta súlya, annyi kell legyen a töltelék is.
- A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és fontos, hogy a tészta széleire ne kerüljön töltelék. Mikor rá került a töltelék a tészta széleit egy kicsit fel hajtjuk, hogy sütés közben ne jöjjön ki belőle a töltelék.
- Fel tekerjük a tésztát(a hajtás mindenképp alulra kell kerüljön) meg kenjük tojás sárgával és hideg helyen addig hagyjuk ameddig nem szárad rá a tojás sárgája. Mikor rá szárad újra lekenjük tojás sárgával és ugyancsak hideg helyen addig hagyjuk ameddig rá szárad. Ha rá száradt meg kenjük tojás fehérjével és fél órát meleg helyen hadjuk.
- Amikor letelt a fél óra, egy pár helyen megszurkáljuk és mehet be a sütőbe. Alsó felső sütőben 200°-on 30-35 percig sütjük, gáz sütővel 180-170°-on 35-40 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihülni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése