Ugrás a fő tartalomra

Blogmas 2021 - 5 rész

Sziasztok!

Ma egy rövid kis bejegyzést hoztam Nektek, ismét egy receptet. A hétvégén készítettem egy kuglófot, ami annyira finom volt, hogy mindenképp úgy gondoltam hogy a receptet megosztom, hogy ti is tudjátok elkészíteni. Még másnap is friss és puha volt, ami sokat elmond róla. 

A receptet neten találtam kakaós kuglóf névként, de én általakítottam az egész receptet, így született meg a mézeskalácsos-narancsos kuglóf. Aki szereti ezt az ízvilágot az biztos örül ennek a receptnek. 


Mézeskalácsos-narancsos kuglóf recept hozzávalói:

  • 200 g liszt 
  • 1 csomag sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • 1 nagy narancs 
  • 1 púpos ek mézeskalács fűszerkeverék 
  • 4 db tojás 
  • 250 g cukor
  • 1 dl víz 
  • 1 dl olaj 
Elkészítés:

A lisztet, sütőport, sót és a narancs reszelt héját összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. A sárgájához adjuk az olajat, vizet és a narancs levét, amit majd a lisztes részhez adunk és jól összekeverünk. Következő lépésben hozzá adjuk több részletben a fehérjét és óvatosan keverjük tovább. Egy lisztezett kuglóf formába beleöntjük a tészta 2/3 részét, a másikba hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket, jól összedolgozzuk és a tészta tetejére öntjük azt is. Egy fogpiszkáló segítségével egy kicsit összekeverjük. 160°on 30-35 percig sütjük. Mikor megsült megvárjuk, hogy kihüljön és csak utánna vesszük ki a formából.

Én a tetejét lecsurgattam egy kis olvasztott csokival, de ez elhagyható. Természetesen a narancsot lehet pótolni citrommal is. 

Azok az illatok amik körül veszik a helységet miközben sül... 


Remélem tetszik a recept és ha elkészítitek, akkor mindenképpen osszátok meg velem is. Mindig örömmel látom, hogy néha ti is elkészítitek azt, amit ajánlok és hogy ízlik Nektek. 

További szép karácsonyi készülődést kívánok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sós kerek perec 🥨

Hozzávalók a tésztához: 500 g liszt  0,7 dl olaj  7 g porélesztő  3 dl tej  1-2 ek só 1 tk cukor  Kenés: 1 tojás  Mák  Sós öntet: 1 ek liszt  1 tk só  Kevés víz  Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, élesztőt és hagyjuk felfutni. Közben a többi hozzávalót összekeverjük. Miután felfutott az élesztő hozzá adjuk a többi részt és meleg helyen a duplájára kellesztjük.  Miután megkelt 2 részre osztjuk. 1 részt még 5 felé osztunk. Kisodorjuk és a videóban látottak alapján összefonjuk. Tepsire helyezzük, 15 percig meleg helyen hagyjuk. Miután letelt a 15 perc lekenjük tojással, megszorjuk mákkal és 160°on 18-20 percig sütjük. Míg sül elkészítjük a sós öntetett. Lisztet, sót összekeverjük és annyi vízet adunk hozzá ameddig folyékony állagú nem lesz.  5.18-20 perc letelte után sós öntetett helyezünk rá és vissza tesszük sülni 170°on. Jó étvágyat!

Kakaós csiga

2021 első bejegyzését mivel kezdhetném ha nem mással mint egy recepttel. De mielőtt megosztanám Veletek a receptet szeretném megköszönni a támogató üzeneteiteket, amiket az előző évben kaptam. Nagyon örülök, ha hozzám fordultok tanácsért, különösen ha az a tanács receptel kapcsolatos. A hétvégét egy ínycsiklandó kakaós csigával indítottam, aminek a receptjét szeretném Veletek megosztani. Egy egyszerű recept, nagyon puha tesztáju, jó sok kakaóval. Mikor megsül nagyon illatos lesz tőle a helység. Másnap is puha még a tésztája, persze ha marad belőle.  Nem kell hozzá sok hozzávaló, hamar elkészül, az én számomra az eddigi legjobb kakaós csiga recept. Hozzávalók: 500 g liszt Csipet só  3 dl tej  Fél csomag élesztő (25 g)  3 db tojás sárgája  3 ek cukor  3 ek olaj (vaj)  Töltelék: Porcukor, kakaó ízlés szerint  Csoki darabkák Olaj, a kéneshez Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük a cukrot, hozzá adjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.  A liszthez...